"Jezična situacija" kao lingvistički termin - Hoyt, Alexander D. (Array, 1996)
U članku autor se bavi Fergusonovim još neostvarenim ciljem koji je postavio 1959. u članku "Diglossia", a to je prvenstveno da sociolingvistika razvije tipologiju različitih tipova jezičnih situacija, a ne da započne samo tzv. "nauku diglosije". Zagrebačka jezična situacija ukratko se opisuje kroz tri povijesne točke da bi se pokazalo kako je prolazila kroz nekoliko faza u svojoj povijesti.