Struktura stavova stručnjaka prema spolnom zlostavljanju djece - Ajduković, Marina (Array, 1999)
Cilj ovog istraživanja bio je analiza strukture stavova hrvatskih stručnjaka prema uzrocima, posljedicama i najboljim načinimaa reagiranja u slučajevima spolnog zlostavljanja djece. Ispitivanjem je obuhvaćeno 253 stručnjaka iz područja socijalne skrbi, zdravstva i školstva. Konstruirana je skala stavova od 59 čestica (Cronbach alpha iznosi 0.7965). Faktorskom analizom izlučena su četiri interpretabilna faktora koja pokazuju da se među našim stručnjacima mogu identificirati stereotipno-konzervativni stav, aktivno-ambivalentni stav, kompetentni stav i pasivno-nekompetentni stav prema spolnom zlostavljanju djece. Rezultati, o kojima je raspravljeno u odnosu na teoriju ravnoteže i teoriju kognitivne disonance, ukazuju na potrebu stručnog usavršavanja stručnjaka koji rade sa spolno zlostavljanom, ali i ostalom djecom čiji je razvoj ugrožen u obitelji. Dodatno obrazovanje, osim novih znanja i vještina, treba uključiti iskustveni rad na prepoznavanju stavova i osjećaja stručnjaka, koji utječu na stopu otkrivanja i uspješnost intervencija u slučajevima spolnog zlostavljanja djece. Predložena je skraćena forma upitnika.