Jezičnostilska raslojenost hrvatskoglagoljskih srednjovjekovnih tekstova - Damjanović, Stjepan (Array, 1998)
U tekstu se raspravlja o miješanju staroslavenskih i starohrvatskih jezičnih elemenata u hrvatskim srednjovjekovnim tekstovima pisanim glagoljicom. Utvrduje se da su liturgijski tekstovi pisani uglavnom hrvatskim tipom staroslavenskoga jezika, pravni tekstovi uglavnom hrvatskim idiomima s nešto staroslavenizama, a najzanimljiviji su beletristički tekstovi koji u različitim omjerima miješaju elemente jednoga i drugoga sustava. Postavlja se pitanje kojem jeziku ti tekstovi pripadaju.