Relativna spektralna energija u ugoda glasova - Varošanec - Škarić, Gordana (Array, 1998)
Svrha je ovoga rada bila utvrditi odnos ugode glasa kao ekstralingvi-stičke kvalitete i relativne energije u dijelovima spektra, radi pri-mjene rezultata na estetici glasa glasovih profesionalaca. Procjenji-van je stupanj ugode 207 glasova ciljanoga i slučajnoga uzorka u po-vezanom neutralnom govoru nefrikativnoga teksta u normalnom i obrnu-tom redoslijedu zvuka. Izračunati su korelacijski koeficijenti između procjene ugode glasova i akustičkih varijabla dobivenih na temelju LTAS, a primijenjen je i postupak ANOVA radi utvrđivanja razlika iz-među podskupina dimenzije ugode: ugodnih, prosječnih i neugodnih gla-sova. Utvrđeno je da muški ugodni glasovi imaju značajno veću rela-tivnu energiju od neugodnih glasova u području do 0, 3 kHz, a značajno manju u središnjim dijelovima spektra od 0, 55 do 3 kHz, pogotovo u područjima od 0, 55 - 1 kHz, od 1, 5 - 2 kHz, od 2 do 2, 5 kHz prema procjeni u normalnom i obrnutom redoslijedu zvuka. U područjima od 3 - 4 kHz i od 5 - 10 kHz ugodni se muški glasovi ne razlikuju značajno od ostalih podskupina. Za ženske glasove nije bilo tako statistički značajnih rezultata prema varijablama relativne energije u područjima spektra te se može zaključiti da raspored energije u spektru kod muš-kih glasova više utječe na procjenu ugode kao kvalitete glasa nego kod ženskih glasova.