Javnost u glasačkoj kutiji: struktura hrvatskoga stranačkog prostora i mišljenje o demokraciji - Karajić, Nenad (Array, 1997)
U tekstu se analizira stranačke preferencije hrvatskih građana, izdvojene u lijevi, središnji i desni politički blok, s mišljenjem o demokraciji i mogućnostima političke participacije. Oslonac radu su podaci prikupljeni empirijskim istraživanjem provedenim na reprezentativnom uzorku punoljetnog stanovništva Hrvatske u studenom 1996. godine. Manifestnu raznolikost mišljenja o demokraciji i participaciji u političkim odlukama faktorskom se analizom svelo na dva generalna faktora, faktor demokratičnosti i političke nemoći. Rezultati jednosmjerne analize varijance među grupama potencijalnih birača na izlučenim faktorima pokazali su da se glasači lijevog i središnjeg političkog krila, s jedne, razlikuju od birača desnog političkog krila, s druge strane. Utvrđena razlika pokazuje da su birači desnice umjereniji u podršci demokratičnosti, kao i manje nemoćni od birača lijeve i središnje orijentacije u političkoj participaciji.