Sv. Petar Stari u Zadru i njegova kripta - Jurković, Miljenko (Array, 1997)
U raspravi o crkvi sv. Petra Starog u Zadru definira se dvobrodni istočni presvođeni prostor kao kripta prednjeg crkvenog prostora i tako ukazuje na činjenicu da ga ne treba koristiti u tipologijama predromaničke arhitekture kao samostalnu građevinu. Ujedno se iznose paralele ne samo s kriptama već i memorijama, oratorijima-relikvijarijima uglavnom romaničkog doba, koji su po funkciji derivati kripte. Gotovo svi se primjeri kripti, a i veći broj memorija uz svetište nalaze u Zadru ili su pod utjecajem zadarske arhitekture, što je dobra indicija za praćenje geneze forme i funkcije. Problem pak datacije pojedinih faza gradnje sv. Petra Starog, poglavito druge i treće, relativizira se i ostavlja zasada otvorenim.