Skulpture s prikazom Bogorodice u Dalmaciji 11. stoljeća u okviru političkog programa reformirane crkve - Jurković, Miljenko (Array, 1998)
Analizom prikaza Bogorodice u skulpturi 11. stoljeća u Dalmaciji ukazuje se na dublje značenje dano likovnom prikazu Marije u doba crkvene reforme, a namještaj crkve sv. Marije na Crkvini u Biskupiji kod Knina, interpretira kao dio političko-crkvenog programa gregorijanske reforme. Komparacijom s teritorijem pod upravom Matilde od Canosse uočava se programirani prodor reforme na područja kojima su vladari papini vazali.