Odnos prema rizicima gen-tehnologije i povjerenje u autoritete - Kufrin, Krešimir (1998)
U radu se iznose rezultati empirijskoga istraživanja stavova o genetičkoj tehnologiji provedenog početkom 1997. godine na uzorku studenata (N=685) Sveučilišta u Zagrebu.
U prvom dijelu rada diskutiraju se neke poteškoće u informiranju o genetičkoj tehnologiji (složenost tehnologije i neslaganje među stručnjacima, postizanje razine informiranosti koja omogućuje racionalni izbor, kredibilitet različitih aktera, upliv vrijednosti te dosadašnji izostanak rasprave o gen-tehnologiji u Hrvatskoj).
Drugi dio problematizira pitanje povjerenja u informacije različitih izvora (autoriteta). Najveće povjerenje pridaje se liječnicima, sveučilišnim profesorioma i environmentalističkim udrugama, a najmanje ministru trgovine, kompanijama te premijeru. Faktorska analiza ukazuje na srodnost triju skupina izvora (vlada i business, nevladin sektor te stručnjaci).
Treći dio usmjeren je na oblikovanje strategija osobnoga odnosa prema rizicima gen-tehnologije. Ispitanici iskazuju aktivan odnos i uviđaju potrebu što boljega informiranja o problematici. Faktorska analiza otkriva dvije razmjerno cjelovite strategije koje se formiraju o odnosu na negiranje problema te fatalizam i pasivnost.
Završni dio rada uspoređuje rezultate s drugim istraživanjima kredibilnosti izvora infor-miranja u nas i u svijetu.
Projekt MZOS
HRV