Drvo i čelik. (O lirskome subjektu Jesenjinova pjesništva) - Užarević, Josip (Array, 1996)
Rasprava daje uvid u osnovne stupnjeve - faze razvitka Jesenjinova lirskoga subjekta, odnosno njegove poezije u cjelini. Posebno se istražuju suicidni aspekti Jesenjinove poetike.