ISPITIVANJE LATERALIZACIJE FUNKCIJA MOZGOVNIH HEMISFERA TEHNIKOM PVP UZ KORIŠTENJE VERBALNOG MATERIJALA - Tadinac Babić, Meri (Array, 1999)
Tehnika podijeljenog vidnog polja (PVP), često korištena u svrhu izučavanja asimetričnog procesiranja u lijevoj i desnoj mozgovnoj hemisferi, uključuje kratku tahistoskopsku prezentaciju vidnog podražaja u lijevo ili desno vidno polje. Njena prikladnost za ovu vrstu istraživanja zasniva se na anatomskoj karakteristici vidnog sustava u kojem se informacija prezentirana u jedno vidno polje prenosi neuralnim putovima do kontralateralne hemisfere. Ako se kao podražaji koriste riječi, bez obzira na vrstu verbalnog zadatka, najčešće se javlja prednost desnog vidnog polja/lijeve hemisfere, i taj se efekt smatra jednim od najbolje dokumentiranih nalaza u proučavanju lateralizacije. Usprkos jednostavnosti logike koja leži u osnovi upotrebe ove tehnike za izučavanje lateralnih asimetrija, znatan broj varijabli utječe na procese koji se odvijaju od primanja podražaja do produkcije odgovora. Valjana interpretacija opaženih lateralnih efekata ovisi o identifikaciji tih varijabli, te razlikovanju onih koje su vezane uz karakteristike podražaja i zadatka od onih koje su posljedica razlika u hemisfernom procesiranju, što se u suvremenim studijama lateralizacije vrlo često previđa i zanemaruje. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj onih relevantnih varijabli u primjeni tehnike PVP na verbalnom materijalu za koje u dosadašnjoj literaturi nema konzistentnih nalaza. Provedena su tri pokusa sa zadatkom leksičke odluke, i u svakom od njih su, uz vidno polje, varirane još po dvije varijable. Rezultati su pokazali da neke od ispitivanih varijabli imaju značajnog utjecaja na opažene lateralne efekte, što ukazuje na potrebu veće metodološke strogosti u istraživanjima s tehnikom PVP, kako zaključci koji se donose o razlikama u funkcioniranju lijeve i desne hemisfere ne bi bili posljedica metodoloških artefakata.