Je li dokazano ranosrednjovjekovno porijeklo prvotne rotunde Sv. Donata? - Jarak, Mirja (1995)
Ranosrednjovjekovno porijeklo crkve Sv. Donata dokazuje, po mišljenju većine istraživača, ključni nalaz drvenih greda s predromaničkim ukrasima, koje su otkrivene ugrađene ispod galerije Sv. Donata. Kako su grede otkrivene u sekundarnom položaju, a izvorno su bile namijenjene krovu prvotne rotunde Sv. Donata, one pokazuju da su u gradnji crkve Sv. Donata postojale dvije faze. Nasuprot uobičajenoj interpretaciji o uskoj povezanosti tih dviju faza gradnje koje bi obje pripadale ranom srednjem vijeku, može se pokazati potpuna odijeljenost građevnih faza pri čemu bi se 1. faza datirala u kasnoantičko a 2. u ranosrednjovjekovno razdoblje.
Projekt MZOS
HRV