Zaštitno arheološko iskapanje kod svetišta Majke Božje Gorske u Loboru - Filipec, Krešimir (Array, 1999)
Istraživanjima je utvrđeno da je je gradina, na kojoj se lokalitet nalazi, bila nastanjena u kasno brončano doba te u starije i mlađe željezno doba, te većim dijelom i tijekom Rimskog carstva. Posebno je važno otkriće srednjovjekovnog groblja koje je suvremeno predromaničkoj crkvi. Prema načinu pokapanja, ali i prema nalazima u grobovima, pripadaju bjelobrdskoj kulturi. To je prvo bjelobrdsko groblje koje se istražuju na području Hrvatskog zagorja i toga dijela Hrvatske.