Etničnost u povijesti: istraživačke mogućnosti i problemi - Heršak, Emil (Array, 1998)
U radu se govori o nekim problemima u povijesnom pristupu etničkom razvitku. Konkretni se zadatak odnosi na analizu historijskih faza u razvitku hrvatske etnije. Prikazani su ukratko problemi povijesnog diskontinuiteta ili kontinuiteta, važnost poznavanja jezika, terminološka analiza te objektivnost i subjektivnost istraživanja o toj temi.