Fikcionalni autoritet ili fikcija autoriteta? - Šesnić, Jelena (Array, 1998)
Američka teoretičarka Susan Sniader Lanser na korpusu tekstova američkih, engleskih i francuskih spisateljica iz 18., 19. i 20. stoljeća pokušava pokazati kako je tehnički i naratološki pojam pripovjednoga glasa u velikoj mjeri povezan i s društvenim identitetom žene, s odnosima moći između spisateljica, čitatelja i teksta te promjenljivim i društveno uvjetovanim konvencijama. Razlikuje tri pripovjedna načina: auktorijalni, personalni i komunalni (opći) glas i ilustrira to primjerima iz romana jer su tek u tom žanru žene počele intenzivnije pisati.