Samoglasnički prostori zagrebačkoga i dubrovačkoga govora - Mildner, Vesna (Array, 1996)
Opisani su i prikazani samoglasnički prostori dubrovačkoga i zagrebačkoga govora kao odnos prvog (stupanj otvora) i drugog (mjesto artikulacije na vodoravnoj osi) formanta. Podaci su prikupljeni za muške govornike, za pet hrvatskih samoglasnika pod četiri standardna akcenta. Stupanj otvora ne ovisi o vrsti akcenta ni u jednom od ispitivanih govora, s iznimkom samoglasnika /e/ u dubrovačkome. U oba se govora samoglasnici pod dugim akcentima realiziraju ekstremnije od onih pod kratkima, koji su pomaknuti više prema sredini. Samoglasnik /a/ u zagrebačkome govoru nije pod utjecajem akcenta, a u dubrovačkome se ponaša kao stražnji samoglasnici. Oba uzorka zatvaraju manju površinu od standardnoga govora. Razlike između dubrovačkoga i zagrebačkoga govora nađene su u svim samoglasnicima, a posebno su izražene za /e/ i /a/.