Solinski tip ranokršćanskih sarkofaga - Fisković, Igor (Array, 1996)
Nadovezujući se na prvo svoje objavljivanje ranokršćanskih sarkofaga ukrašenih jedino reljefnim križem sred pročelja sanduka, autor razlaže određenja posebnog "solinskog tipa" spomenika. Proširuje broj uočenih u širem prostoru Jadrana, te učvršćuje podjelu na dvije glavne skupine s različitim inačicama identifikacijskog motiva protumačene ikonografije. To je i osnova za njihovu stilsku opredijeljenost provincijalnom krugu paleobizantske umjetnosti, odnosno datiranje u šire doba unutar 6. stoljeća slijedom kontinuiranog stvaralaštva regionalnih kasnoantičkih radionica srednje Dalmacije.