Firentinčev kip sv. Jeronima u Trogiru - Fisković, Igor (1997)
Analizom morfoloških kvailteta i ikonografske karakteriziacije kipa sv. Jeronima u Trogiru, autor poriče daodadašnje atribucije A. Alešiju i pripisuje ga čvršče Nikoli Firentincu. Dokazuje da je u kapelu Bl. Ivana unesen naknadno uz mnaje preinake, te slijedom povijesnih zapisa otkriva mu nastanak pri uređenje stare crkve sv. Marije na gradskome trgu zauzimanjem istog umjetnika prije godine 1480.
Projekt MZOS
HRV