Firentinčev kip sv. Jeronima u Trogiru - Fisković, Igor (Array, 1997)
Analizom morfoloških kvailteta i ikonografske karakteriziacije kipa sv. Jeronima u Trogiru, autor poriče daodadašnje atribucije A. Alešiju i pripisuje ga čvršče Nikoli Firentincu. Dokazuje da je u kapelu Bl. Ivana unesen naknadno uz mnaje preinake, te slijedom povijesnih zapisa otkriva mu nastanak pri uređenje stare crkve sv. Marije na gradskome trgu zauzimanjem istog umjetnika prije godine 1480.