Nova viđenja oko benediktinskog samostana na Limu - Fisković, Igor (Array, 1997)
S pozivom na sustavno istraživanje spomeničke cjeline Kloštra u Istri, potanko se analiziraju dvije tamošnje crkvene gradnje. Iznose se povodi i razlozi čitanja triju faza njihova života te ocjelovljuje ikonografska važnost fresko ciklusa u trećoj, ranoromničkoj fazi koja se pojavljuje kao sintezna u svakom pogledu. U znatnoj se mjeri, slijedom priložene dokumentacije, mjenjaju dosadašnje interpretacije stilskih odlika i slojeva arhitekture te uzdiže vrijednost nažalost zapuštenog spomeničkog sklopa u ukupnoj hrvatskoj baštini.