Sv. Spas na vrelu Cetine i problem westwerka u hrvatskoj predromanici - Jurković, Miljenko (Array, 1997)
Analizom podataka koje pruža crkva Sv. Spasa na vrelu Cetine i grupiranjem nekoliko drugih spomenika oko nje, vodeći pritom računa o zapadnom masivu, daju se svi raspoloživi argumenti za tumačenje funkcije westwerka u Hrvatskoj, dospijeće westwerka u hrvatsku kneževinu, parageneze oblika (aksijalni zvonik), te za održanje i transformaciju westwerka u funkcijom drugačije određene arhitektonske sklopove u 11. st. Naglašava se programatsko unošenje dvorskog ceremonijala i liturgije karolinškog doba u Hrvatsku iz političkih razloga.