O nekim načelnim nesporazumima oko hrvatskoga književnog jezika - Sesar, Dubravka (Array, 1996)
Kronološki prateći pojedine događaje i sporove među jezikoslovcima - slavistima, članak pred češke čitatelje iznosi pojedinosti koje osvjetljuju pitanje statusa hrvatskoga književnog jezika u slavističkom kontekstu te dokumentiraju i opravdavaju borbu hrvatske filologije za vlastiti književni jezik tijekom posljednjih destljeća.