Struktura i relacije Big-five markera i Eysenckova upitnika ličnosti: empirijska usporedba dvaju strukturalnih modela ličnosti - Mlačić, Boris; Knezović, Zvonimir (1997)
U radu se opisuju rezultati faktorskih analiza bipolarnih markera za mjerenje strukture ličnosti prema Big-Five modelu (50-BRS) i Eysenckova upitnika ličnosti (EPQ-SR) na uzorku iz hrvatske populacije, kao i relacije tih dvaju instrumenata. Faktorska analiza bipolarnih markera za mjerenje strukture ličnosti prema Big-Five modelu dala je opću potvrdu za petofaktorsku strukturu toga instrumenta, uz neke specifičnosti koje ukazuju na potrebu daljnjeg adaptiranja skupa pridjeva za mjerenje strukture ličnosti prema Big-Five modelu u hrvatskom jeziku. Faktorska analiza Eysenckova upitnika ličnosti dala je više potvrde za faktore neuroticizma, ekstraverzije i laganja, uz manje potvrde za faktor psihoticizma. Slabija potvrda za faktor i skalu psihoticizma (mali broj čestica projiciranih na intencionalno mjereni faktor, niska pouzdanost) ukazuje na moguću diskontinuiranost i nejedinstvenost toga konstrukta, kao i na potrebu za novom revizijom skraćene verzije skale psihoticizma. Ispitivanje relacija između bipolarnih markera za mjerenje strukture ličnosti prema Big-Five modelu i Eysenckova upitnika ličnosti uglavnom je potvrdilo teoretska očekivanja, uz neke specifičnosti, koje se odnose na faktore psihoticizma (EPQ-SR) i intelekta (50-BRS).
Projekt MZOS
HRV