Sindrom izgaranja na poslu kod pomagača i čimbenici koji utječu na stupanj izgaranja - Ljubotina, Damir; Družić, Olja (1996)
Na uzorku od 283 osobe koje se bave pomagačkom strukom, ispitivali smo stupanj izgaranja na poslu i faktore koji su povezani s povišenom razinom izgaranja. Ti faktori su: osobine pomagačke uloge, uspješnost korištenja vremena, vrsta organizacije u kojoj pomagač radi (vladine i nevladine organizacije), dob pomagača te profesionalna uloga pomagača (profesionalac, neprofesionalac, paraprofesionalac). Ustanovlejno je da je izgaranje na poslu povezano s osobinama pomagačke uloge kao i s korištenjem vremena. Rezultati su pokazali da kod pomagača zaposlenih u vladinim organizacijama postoji veći stupanj izgaranja, te da su pomagači mlađe dobi izloženiji izgaranju od starijih kolega. Vrsta profesionalne uloge nije se pokazala statistički značajno povezanom sa stupnjem izgaranja na poslu.
Projekt MZOS
HRV