Civilno društvo i sindrom NIMBY: osnovne sociološke dileme u hrvatskom društvu - Čaldarović, Ognjen (1996)
U radu se problematiziraju najvažnije sociologijske dileme sindroma NIMBY u hrvatskom društvu. Stoga se u prvom dijelu rada konstatira da se - iz tehničke perspektive i neupitnosti društvenog ustroja - sindrom NIMBY zapravo ne bi trebao ni pojaviti, no čestina njegova pojavljivanja u svijetu, pa i u Hrvatskoj, govori o nedostatku povjerenja između različitih razina u društvu. Osnovna pretpostavka koja se u radu podrobnije elaborira jest da će kroz razvoj institucija civilnog društva u Hrvatskoj postupno slabiti navedeni sindrom, a da će se njegova operacionalizacija iz osjećaja o postojanju "distributivne nepravde rizika" (rizik je koncentriran samo u nekim područjima) pretvoriti u svijest o "pravednoj distribuciji nepravde" (rizik je "pravdeno" distribuiran u svim područjima podjednako) koja će rizična i hazardna postrojenja podjednako razmještati po teritoriju zajednice. Tada će spoznaja o koncentriranim rizicima u jednom području (gdje je smješteno postrojenje) i disperziranim koristima (ostatak zajednice) dovesti najvjerojatnije barem do umanjivanja djelovanja navedenog sindroma. Da bi se međutim takav sindrom ublažio i do izvjesne mjere prevladao, potrebno je dugo, strpljivo i sustavno razvijati komunikaciju rizika uz uvažavanje svih legitimnih formi funkcioniranja civilnog društva, što međutim predstavlja tek stvaranje osnovice za raspravu o navedenom sindromu, a ne i jamstvo da će on biti prevladan.
Projekt MZOS
HRV