Otočni turizam Cresa i Lošinja: neprijatelj prirode ili najkraći put prema ekoturizmu? - Karajić, Nenad (Array, 1997)
U središte interesa ovoga rada postavljena je empirijska provjera problema odnosa gospodarskog razvoja otočja Cresa i Lošinja, posebice turističkog razvoja i zaštite otočnih resursa. Istraživanje je provedeno na uzorku otočne populacije tijekom lipnja 1992. godine. Najveću razvojnu prednost otočani daju turizmu, ali se visoko vrednuju i tradicionalne otočne djelatnosti - ribarstvo, pomorstvo i poljodjelstvo. Stanovnici otočja Cres-Lošinj zauzimaju se za oblikovanje modela selektivnog i komplementarnog gospodarskog razvoja - kroz koji bi se, na temelju valorizacije lokalnih prirodnih, povijesnih i gospodarskih resursa, razvijale i unapređivale podjednako sve one djelatnosti na otočju koje ga ne ugrožavaju, već naprotiv, ističu njegove specifičnosti i tradicionalne komparativne posebnosti.