Ljeto hirovito : humoristički romančić - Vančura, Vladislav (Biblioteka Stranci u noći, 2012)
Kratka, skoro idilična radnja ove humoristične pripovijesti odvija tijekom prvih dana mjeseca lipnja, u kupališnom gradiću na rijeci Orše. Na obali rijeke nalazi se "ploveće kupalište" za koje se brine sportski čuvar Antonin.Tu se on sastaje i druži sa svojim prijateljima, svećenikom i majorom. Njih trojica dane provode ploveći na rijeci i raspravljajući o raznim temama: smislu života, vjernosti žena, važnosti sporta..., pri tom se prepirući i mireći. Ovu smirenost ljetnog ugođaja uzburka dolazak putujućeg artista sa svojom lijepom pokćerkom- pomoćnicom, čiji očaravajuće nastup pokreće sredovječne prijatelje na udvaranja. Profinjena komika likova i teksta, miješanje humora i tuge, hirovitost i ironično ozračja proteže se kroz cijelu djelo. Pojedina poglavlja mogu se čitati poput samostalnih anegdota.