Miševi Natalije Mooshaber - Fuks, Ladislav; Bauer, Ludwig (Zagreb : Kruzak, 2004)
Ovaj roman, koji je do današnjih dana dosegnuo gotovo status kanona, odnosno paradigme, kada je u pitanju književna groteska, priča je usamljenoj postarijoj gospođi Nataliji Mooshaber, koja radi na groblju te u udruzi "Skrb za majku u dijete" te iznenada postaje žrtvom svojevrsnog kafkijanskog procesa. Sugerirajući unutar zadanog društvenog okvira više njenu tragikomičnost nego plemenitost, pisac u izrazito orvelovskom ozračju dočarava atmosferu opće alijenacije, odsutstva ljubavi, ali i emocija općenito, te nemogućnost istinske komunikacije.
Str. 377-386: Fuksov bajkovit svijet između Kafke i Orwella / Ludwig Bauer
Prijevod djela: Myši Natálie Mooshabrové
Keywords: češka književnost - proza - roman - 20. st; češka književnost - prijevod na hrvatski jezik