Taksim - Stasiuk, Andrzej (Fraktura, 2012)
Preko nebrojenih granica, najzabačenijim cestama i uvijek s tek toliko goriva da ih dovede do sljedeće zabiti, Władek i Pawel u prastarom kamionetu obilaze tržnice i bazare Jugoistočne Europe. Svoju robu, rabljenu odjeću iz “Pariza–Londona–New Yorka” prodaju multietničkim gubitnicima, onima koji se još otimaju za smeće s bliskog Zapada i dalekog Istoka, stanovnicima svijeta koji se troši brže nego krpe kojima ga zasipaju. Ali kad se Władek zaljubi u prodavačicu karata iz slovačkog putujućeg cirkusa, dva će se prijatelja uplesti u kriminalne poslove krijumčarenja ljudima, a ono što je počelo kao melankolično-meditativni roman ceste pretvorit će se u napetu priču o bijegu i progonstvu, koja će – u izvedbi jednog od ponajboljih poljskih pripovjedača današnjice – premrežiti nepreglednu pustaru geografije i povijesti Istočne Europe, dati nam da zavirimo u budućnost i odvesti nas sve do srca Novoga svijeta, do Taksima. Romanom Taksim Andrzej Stasiuk svom je uznemirujućem književnom zemljovidu dodao još jedno fascinantno područje, zonu u kojoj se susreću i iskre lirizam i okrutnost, pejzaži svijeta kojega se vrijedi bojati i – možda još koji čas – voljeti ga.