Ekonomsko nasilje nad ženama : manifestacije, posljedice i putovi oporavka - Maslić Seršić, Darja (Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, 2010)
U knjizi su opisani rezultati istraživanja ekonomskih aspekata nasilja nad ženama i njihovom djecom. Cilj istraživanja bio je upoznati oblike ekonomskog obiteljskog nasilja nad ženama, njegove razmjere i posljedice. Posebna je pozornost posvećena mogućnostima i preprekama u ostvarivanju radne uloge i ekonomske samostalnosti žena izloženih obiteljskom nasilju, ali i značenju zaposlenja za uspješno suočavanje žene s obiteljskim nasiljem. Osim iskustava samih žena, istraživana su i iskustva i dobrobit njihove djece. Rezultati su podijeljeni u sedam središnjih poglavlja: 3. Značajke istraživanog uzorka ; 4. Djeca kao svjedoci i žrtve obiteljskog nasilja ; 5. Ekonomsko i fi nancijsko nasilje nad ženama i njihovom djecom ; 6. Radna uloga, ekonomski i psihosocijalni resursi zlostavljanih žena ; 7. Radno ponašanje zlostavljanih žena i uloga poslodavca ; 8. Ekonomska neovisnost i nasilje nad ženama ; 9. Financijski i psihosocijalni oporavak od nasilja. Osim rezultata provedenog istraživanja, u knjizi su opisana i neka teorijska objašnjenja, vezana uz ispitivane varijable, te pretpostavljene odnose među ispitivanim fenomenima. Ona obično predstavljaju uvod u rezultate iskazane u pojedinom poglavlju, a praćena su popisom znanstvene literature na koju se oslanjaju. Na početku, u Uvodu, definiran je pojam ekonomskog obiteljskog nasilja nad ženama i opisane su posljedice koje ono može imati na individualnoj i društvenoj razini.