Blagovati na tragu klasika : [kuharica za čitanje, čitanka uz kuhanje] - Lukšić, Irena (Biblioteka Književna smotra, 2011)
Knjiga urednice biblioteke "Na tragu klasika" zbir je tekstova i recepata raznoraznih delicija iz djela pisaca poput Jurija Družnikova, Sama Sheparda, Ilje Stogoffa, Le Clezia, Karen Blixen, George Sandove, Piera Paola Pasolinija i niza drugih. U knjizi su nanizana jela za doručak, užinu, ručak, večeru, desert, jela koja se konzumiraju na otvorenom, kao i u prijevoznim sredstvima te razni napici i pića. Na kraju knjige je objavljena bibliografija djela iz biblioteke "Na tragu klasika" objavljenih od 2004. do 2011. godine, kazalo jela i pića te sekundarna literatura na osnovu koje su složeni recepti.