O smješnicama & smješnice - Šundalić, Zlatka; Pepić, Ivana (Kroatistička biblioteka FF Kolo Zrcalo sadašnjosti, 2011)
Koautorska knjiga Zlate Šundalić i Ivane Pepić naslovljena „O smješnicama & smješnice“ monografski je uradak u kojemu su središnji predmet bavljenja anonimne hrvatske komedije u prozi druge polovice 17. stoljeće, poznate u literaturi još i kao smješnice. Knjiga je globalno gledajući dvodijelno komponirana i to tako da je prvi dio monografskoga karaktera u kojemu se govori književnopovijesno i književnoteorijski o smješnicama, u drugome se dijelu donose cjeloviti tekstovi devet smješnica, dok je jedan rukopisni priložen kao preslika na CD-u. U monografskom se dijelu pokušava odgovoriti na tri pitanja: prvo – kako je započela priča o hrvatskim smješnicama (odnosno kada su nastale, kada su pronađene i prvi put tiskane, što je književna historiografija u njima istraživala – problem autorstva, književne tradicije na koje se naslanjaju), drugo – kako bi se priča o smješnicama mogla nastaviti (kroz istraživanje kategorije smijeha i svakodnevice) i treće – kako bi se priča o njima mogla završiti (njihovim objavljivanjem). Monografski dio sadrži pored pojašnjenja korištenih skraćenica i popisa korištene literature i Bibliografijsku napomenu kojom se čitatelja podsjeća na „sudbinu“ svakog odnosnog teksta (tko ga je i kada pronašao, gdje, kada i pod kojim nazivom tiskao, gdje je detaljno parafraziran sadržaj komedije, koja se inačica teksta uzima kao predložak za knjigu „O smješnicama & smješnice“, kakvu je sudbinu komedija imala i kao kazališna predstava). Tekstove smješnica prati i Rječnik manje poznatih riječi kako bi sadržajna prohodnost bila što bolja. U ovoj se knjizi autorice bave smješnicama na temelju onoga što one jesu, a ne na temelju onoga što one sve nisu, nudeći čitatelju istovremeno na jednom mjestu tekstove svih deset smješnica koliko ih do danas poznaje hrvatska književna historiografija.