Statky-zmätky ; Smrť Ďurka Langsfelda - Tajovský, Jozef Gregor (Edícia slovenskej klasickej literatúry ;, 2010)
Statky-zmätky je dráma v štyroch dejstvách pojednávajúca o mladej dvojici, ktorá na nátlak okolia pristala na uzavretie manželstva bez lásky s prísľubom majetku. Smrť Ďurka Langsfelda je dramatizovaním udalostí z roku 1849. Juraj Langsfeld bol slovenský národovec, učiteľ, kazateľ a dobrovoľník. Ako poručík slovenskej dobrovoľníckej armády si získal uznanie pri obrane šútovskej úžiny proti maďarským vojskám. Za svoje ideály bojoval až do smrti, neváhajúc obetovať pre ne vlastný život.