Keď báčik z Chochoľova umrie ; Neprebudený - Kukučín, Martin (Edícia slovenskej klasickej literatúry ;, 2011)
V tomto malom výbere prózy čerpá námety zo života prostého slovenského ľudu, vyniká prenikavou kresbou ľudského charakteru i slovenskej prírody. Problematike morálneho úpadku zemianstva sa venuje v próze Keď báčik z Chochoľova umrie. Hlavná postava Aduš Domanický predstavuje typ neschopného chválenkárskeho zemana žijúceho na úver. Jeho náprotivok je šikovný kupec Ondrej Tráva, ktorý zanechal gazdovstvo a stal sa úspešným obchodníkom. V poviedke Neprebudený sa stretávame s príbehom prostoduchého husiara Ondráša Machuľu a jeho nešťastnej lásky k peknej, no nerozvážnej Zuzke Bežanovie. Neprebudený je jednou z mála Kukučínových prác vrcholiacich tragédiou. Dve hlavné prózy dopĺňajú krátke poviedky Rohy a S našej hradskej.