Kontekstowy miks : przez opowieści graficzne do analiz kultury współczesnej - Wójcik, Rafał (Prace Komisji Filologicznej / Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk., 2011)
Tom zawiera 27 tekstów poświęconych sferze kultury popularnej, do których należy komiks. Podzielone zostały na siedem części tematycznych: 1 - (Inter)tekstualność komiksów, 2 - Między komiksem a filmem, 3 - Pamięć, historia, polityka, 4 - Konteksty (wielo)kulturowe, 5 - Studia genderowie, 6 - Rozważania teoretyczno-krytyczne oraz 7 - Komiks w bibliotece. W tomie znalazły się m.in. opracowania literaturoznawców, historyków sztuki, kulturoznawców i filozofów. Poruszono zagadnienia, które wcześniej nie były znane polskim czytelnikom - np. komiks afrykański czy genderowie interpretacje opowieści graficznych.