Slezský román - Čichoň, Petr (Brno : Host, 2011)
Mladý intelektuál Martin Klučka pochází z Hlučínska,
ale žije v Praze, kde vystudoval dějiny umění a pokračuje
v doktorandském studiu. Jeho život nemá pevné kontury.
Přestože se v Praze cítí osamocený a vykořeněný, návrat
do rodného kraje je pro něj nepředstavitelný. Do jisté
míry se za svůj slezský původ i stydí.
Podvědomě je
však přitahován právě rozporuplnou německo-českou
národností a pohnutou válečnou historií této části Slezska.
Ve své disertační práci se zabývá architekturou nacistického
Německa a jeho zájem mu přivede do cesty tajemnou dívku
Martinu Lípovou. Právě ona jej nakonec přesvědčí, aby
se věnoval postavě Hanse Kamlera, hlavního architekta
Heinricha Himmlera. Ví se o něm pouze to, že na konci
války pobýval v Praze, pak jeho stopy mizí. Pátrání po jeho
dalších osudech následně přivádí mladou dvojici do mnoha
dobrodružných situací.
Vedle této dějové linie se pak odvíjí
monolog samotného Kamlera, v němž rekonstruuje svůj
život a noří se do úvah o své práci, násilí a smrti. Tyto
dvě roviny jsou zarámovány příběhem Martinova otce
Waltera Klučky, který na začátku 90. let cestuje za prací
do Německa. Všechny tři linie se nakonec protnou v malé
slezské vesnici Ludgeřovice, kde se obnovuje hřbitov vojáků
padlých ve službách wehrmachtu.
Keywords: češka književnost - proza - roman - 21. st