Truchlivý Bůh - Kratochvil, Jiří (Petrov, 2000)
Román pojednává o rodině Jordánů, která tvoří pevně spjatý spolek s rysy až náboženské sekty či mafie. Rodinu vede jeden z nich - tzv. "Dušička". Po smrti staré Dušičky je jejím nástupcem vybrán hlavní hrdina Aleš Jordán, který se právě oženil se svou vzdálenou příbuznou Lucií Jordánovou. Ten ale nechce s rodinou nic mít a Dušičkou se stane Tonda Jordán. Ten ale rodinu přivede do podsvětí a k obchodu s drogami. Aleš s Lucií se s rodinou nestýkají a žijí v ústraní, to však končí Tondovým zatčením a jeho sebevraždou v cele. Lucie se stane novou Dušičkou a Aleš je umístěn do blázince.