Riječ po riječ : novi izbor pjesama - Różewicz, Tadeusz (Prijevodi i prepjevi, 2001)
Hrvatski prijevod zbirke pjesama "Slowo po slowie" ,Tadeusza Różewicza, izlazi upravo u godini u kojoj ovaj suvremeni poljski književni klasik obilježava 80. godišnjicu rođenja (2001.). Rozewicz je svojim cjelokupnim književnim angažmanom bitno utjecao na razvoj poslijeratne poljske književnosti, a uz Czeslawa Milosza i Slawomira Mrożeka, ujedno je najprevođeniji suvremeni poljski pisac u svijetu (prevođen na oko 40 svjetskih jezika). Kako Różewicz do sada nije sustavno prevođen na naš jezik, ovo izdanje ima poseban značaj u okviru nove hrvatske prijevodne književnosti. Pero Mioč, prevoditelj, autor je i predgovornog teksta u kojemu, među ostalim, donosi detaljnu kronološku bibliografiju Różewiczeva pjesništva, proze i dramskih radova, kao i popis mnogobrojnih istaknutih književnih nagrada kojima je nagrađivan u zemlji i inozemstvu. Ova nam zbirka otkriva jednu krajnje jezgrovitu i vrlo emotivnu liriku. U njezinom središtu je sveprisutno iskustvo rata, koji je uništio sva moralna načela. Tijelo, kao jedino skrovište spasa, izmiče na neki način od brutalnog nihilizma i očaja. Egzistencijalizam i eshatološka tama značajno karakteriziraju Różewiczevo viđenje svijeta, u kojemu skepsa i pustoš postaju sve više obilježjem suvremenosti.