Od bajke do avangarde - Mandić Hekman, Ivana (Zagreb ; Split : Ex libris, 2011)
Književnopovijesni eseji većinom objavljivani kao predgovori ili kao članci u časopisima i zbornicima obrađuju teme iz hrvatske književnosti prve polovice 20. stoljeća : o djelima Miljenka Bukarice, široj javnosti nepoznatog autora, o položaju pisca, knjige i književne kritike od 1910. do 1930., o Splitu, Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori u Zabavnoj biblioteci Nikole Andrića 1913-1941., o književnosti hrvatske avangarde. Književnoteorijski tekstovi "Psihoanalitičko tumačenje bajki : Freud, Jung, Bettelheim" i "Kognitivno čitanje književnosti" objavljuju se ovdje prvi put.
Bilješka o autorici: str. 317-318
Bibliografija: str. 299-308.
Bilješke uz tekst.
Imensko kazalo
Keywords: hrvatska književnost - 20. st. -- književne studije - eseji; Bukarica, Miljenko; hrvatska književnost - 1910.-1930. -- položaj književnosti - književna kritika; Andrić, Nikola -- Zabavna biblioteka; Jagić, Vatroslav : Andrić, Nikola -- korespondencija; hrvatska književna avangarda; književna teorija; bajka - tumačenje -- psihoanalitički aspekt; Zunshine, Lisa - Zašto čitamo književnost