Od bajke do avangarde - Mandić Hekman, Ivana (Znanstvena knjižnica, 2011)
Književnopovijesni eseji većinom objavljivani kao predgovori ili kao članci u časopisima i zbornicima obrađuju teme iz hrvatske književnosti prve polovice 20. stoljeća : o djelima Miljenka Bukarice, široj javnosti nepoznatog autora, o položaju pisca, knjige i književne kritike od 1910. do 1930., o Splitu, Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori u Zabavnoj biblioteci Nikole Andrića 1913-1941., o književnosti hrvatske avangarde. Književnoteorijski tekstovi "Psihoanalitičko tumačenje bajki : Freud, Jung, Bettelheim" i "Kognitivno čitanje književnosti" objavljuju se ovdje prvi put.