Dogodilo se prvoga rujna (i ne samo tada) : povijesni roman iz razdoblja 1938-1968 - Rankov, Pavol (Na tragu klasika, 2011)
Roman slovačkog prozaista i publicista o trideset burnih godina slovačke povijesti, od 1938. do 1968. godine. Početno mjesto radnje, iz kojeg dolaze četiri glavna lika - Čeh Jan, Mađar Péter, Židov Gabriel i Slovakinja Mária - južnoslovački je grad Levice, u kojem zajedno živi nekoliko raznih naroda, te koji je stoga i poprište niza različitih političkih strujanja. U mjeni povijesnih događaja 20. stoljeća razlike među stanovnicima tog grada stalno se zaoštravaju. Stvarni povijesni događaji u romanu isprepleteni su s događajima iz privatnog i intimnog života junaka. A ono intimno - ljubav koju trojica glavnih muških likova gaje prema svojoj vršnjakinji Márii od pubertetskih dana pa sve do pune zrelosti - čini se nevjerojatnom kao i dio onoga što im je povijest u ovom romanu namijenila.