Metode čitanja književnog teksta : kolegij dr.sc Ljiljane Ine Gjurgjan, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, akad. god. 2010/2011 : čitanka - Gjurgjan, Ljiljana Ina; Joyce, James; Thurston, Luke; Norris, Margot; Derrida, Jacques; Lloyd, David; Charnes, Linda; Cohen, Walter; Kidnie, Jane (2010)
Nakon preglednog dijela u kojem će se govoriti o temeljnim metodološkim pretpostavkama čitanja teksta, aspekte naratološkog, semiološkog i postkolonijalnog pristupa, analizirat ćemo Joyceoe priče iz Dublinaca („Prijepisi“, „Ilovača“ i ulomak iz „«Mrtvih»“ – s kulturološkog (rodnog), naratološkog i feminističko-dekonstrukcijskog aspekta. Na tekstu Hamleta propitat ćemo kako funkcioniraju metode poststurkturalističkog i psihoanalitičkoga promišljanja književnoga teksta (Derrida, Lacan) te kulturološka kritika. U završnom dijelu kolegija razgovarat ćemo o implikacijama Brešanove i Paljetkove reinskripciji Hamleta.
Obvezatna literatura:
James Joyce: iz Dublinaca ( „Prijepisi“, „Ilovača“ ulomak iz „Mrtvih”, Joseph Valente „The Double-bind of Irish Manhood“, . David Lloyd „Counterparts: Dubliners, masculinity, and temperance antionalism“, Margot Norris, „Narrrative under a bllindfold“ Margot Norris: „Stifled Back Answer: The Gender Politics of Art in Joyce' s 'The Dead'“, kritički tekstovi o Hamletu iz A Practical Reader in Contemporary Literary Theory, Edited by P. Brooker and P. Widdowson), ulomak iz Jacques Derrida: Sablasti Marxa, Luke Thurston: «Freud's Mausetrap», Linda Charnes: Hamlet's Heirs (3. i 7, poglavlje), Jane Kidnie: „Where is Hamlet?“, Walter Cohen: „Political Criticism in Shakespeare“.

.......
William Shakespeare: Hamlet
Ivo Brešan: Predstava ‘Hamleta’ u selu Mrduša Donja
Luko Paljetak: Poslije ‘Hamleta’

Dopunska literatura:
Miroslav Beker: Suvremene književne teorije, Sveučilišna naklada Liber, Zagreb, 1986.
Catherine Belsey: Critical Practice, 2nd editions, Routledge, New York-London, 2001, Why Shakespeare?, Palgrave Macmillan, 2007
.Vladimir Biti: Pojmovnik suvremene književne i kulturne teorije, Matica hrvatska, Zagreb,
Lada Čale-Feldman: Teatar u teatru u hrvatskom teatru, Naklada MD, Zagreb, 1997.
Michel Foucault: The Archeology of Knowledge transl. Sheridan Smith, A.M., London, Tavistock: Harper& Row, 1972
Ljiljana Ina Gjurgjan: "Intertekstualnost Paljetkove drame 'Poslije Hamleta'", Republika, ožujak - travanj 1996, br. 3-4, str. 41 – 47, The two reinscriptions of Shakeseapare's Hamlet, SRAZ 2010
Stephen Greenblatt, Hamlet in Purgatory, Princton U. Press, 2001
Terence Hawkes: Structuralism and Semiotics, University of California Press, Berkley, 1972.
Linda Hutcheon: The Politics of Postmodernism, London and New York: Routledge, 1980
Julie Rivkin and Michael Ryan (ur.): Literary Theory: An Anthology, Blackwell Publishers, Oxford, 2001.
Ivo Vidan: “Intertekstualnost u dramama Ive Brešana”u Engleski intertekst hvatske književnosti, Biblioteka “L” Zavoda za znanost o književnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, 1995.
James Joyce: iz Dublinaca ( „Prijepisi“, „Ilovača“ ulomak iz „Mrtvih”, Joseph Valente „The Double-bind of Irish Manhood“, . David Lloyd „Counterparts: Dubliners, masculinity, and temperance antionalism“, Margot Norris, „Narrrative under a bllindfold“ Margot Norris: „Stifled Back Answer: The Gender Politics of Art in Joyce' s 'The Dead'“, kritički tekstovi o Hamletu iz A Practical Reader in Contemporary Literary Theory, Edited by P. Brooker and P. Widdowson), ulomak iz Jacques Derrida: Sablasti Marxa, Luke Thurston: «Freud's Mausetrap», Linda Charnes: Hamlet's Heirs (3. i 7, poglavlje), Jane Kidnie: „Where is Hamlet?“, Walter Cohen: „Political Criticism in Shakespeare“
UVF
Keywords: Joyce, James -- Dubliners; Conrad, Joseph