Biblijska poetika : kolegij dr. sc. Jadranke Brnčić, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, akad. god. 2009/2010 : čitanka - Brnčić, Jadranka; Auerbach, Erich; Frye, Northrop; Ricoeur, Paul; Duda, Bonaventura (2009)
Kolegij je posvećen biblijskome tekstu kao poetskome tekstu. Dinamički identitet teksta analizirat će se na razini konfiguracije i strukture te na razini interpretacije. Studenti će se upoznati s ključnim pojmovima biblijske poetike (biblijski diskursi, polifonijski intertekst, tekstualnost kao objavljivost, narativni identitet, etička dimenzija poetskoga) te s mogućim posljedicama književne analize biblijskih tekstova po teologiju (objava, Ime Božje, biblijsko vrijeme). Na kolegiju će se raspravljati i o hermeneutičkom problemu prosudbe u interpretaciji, kao i o višeznačnosti interpretacija.

Obavezna literatura:
1. Auerbach, Erich, Mimeza. Prikaz zbilje u zapadnoeuropskoj književnosti, prev. Andy Jelčić, Hena com, Zagreb 2004. (prvo poglavlje)
2. Frye, Northrop, Veliki kod(eks), prev. Novica Mičić i Dragan Kujundžić, Prosveta, Beograd 1985.
3. Jeruzalemska Biblija, ur. A. Rebić, J. Fućak, B. Duda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb 1994.
4. Ricœur, Paul, Essays on Biblical Interpretation, Fortress Press, Philadelphia 1980. www.religion-online.org/showbook.asp?title=1941

Dodatna literatura:
1. Beauchamp, Paul, L'Un et l'Autre Testament, Éditions du Seuil, Pariz 1977.
2. The Bible and literature: a reader, ur. David Jasper i Stephen Prickett, Blackwell Publishers, Oxford 1999
3. The Bible as literature, ur. John B. Gabel et al, Oxford University Press, New York-Oxford 2006.
4. Bultmann, Rudolf i Jaspers, Karl, Pitanje demitologiziranja, Naklada Breza, Zagreb 2004.
5. Derrida Jacques, „Struktura, znak i igra u obradi ljudskih znanosti“, prev. Miroslav Beker kao „Struktura, znak i igra u obradi ljudskih znanosti“, u: Suvremene književne teorije, Matica hrvatska, Zagreb 19982, str. 208-222.
6. Harrington, Wilfrid J, Uvod u Bibliju: spomen objave, prev. Mato Zovkić, Kršćanska sadašnjost, Zagreb 19954.
7. Kristeva, Julia, Moći užasa: ogled o zazornosti, prev. Divina Marion, Naprijed, Zagreb 1989.
8. Leach, Edmund, Aycock, Alan D, Strukturalističke interpretacije biblijskog mita, prev. Gordana Slabinac, August Cesarec, Zagreb 1988.
9. The Literary Guide to the Bible, ur. Robert Alter i Frank Kermode, Harvard University Press, Cambridge 1987, 19978.
10. Ricœur, Paul, Figuring the Sacred: Religion, Narrative and Imagination, prev. na engleski David Pellauer, Fortress, Minneapolis 1995.
11. Ricœur, Paul, L'herméneutique biblique, Les Éditions du Cerf, Pariz 2005.
12. Rječnik biblijske teologije, ur. Xavier Leon-Dufour et al., Kršćanska sadašnjost, Zagreb 1993.
13. Scheiermacher, Friederich, Hermeneutika i kritika s primjenom na Novi zavjet, prev. Željko Pavić, Demetra, Zagreb 2002.
14. Šimić, Krešimir, “Biblijska egzegeza u svjetlu suvremene filozofijske hermeneutike”, Bogoslovska smotra, br. 1/74, Katolički bogoslovski fakulteta, Zagreb 2004.
1. Auerbach, Erich, Mimeza. Prikaz zbilje u zapadnoeuropskoj književnosti, prev. Andy Jelčić, Hena com, Zagreb 2004. (prvo poglavlje)
2. Frye, Northrop, Veliki kod(eks), prev. Novica Mičić i Dragan Kujundžić, Prosveta, Beograd 1985.
3. Bonaventura Duda, Ante Kresina i Celestin Tomić, Opći uvod u Bibliju (u: Biblija, Stari i Novi Zavjet, HKD sv. Ćirila i Metoda, Zagreb 1968) ;
4. Jadranka Brnčić, Svijet bibliskoga teksta (izbor). Jastrebarsko : Naklada Slap, 2010
5. Paul Ricoeur, Preface to Bultmann's 'Jesus, mythologie et demythologisation'; "Toward a hermeneutic of the idea of revelation", u: essays on Biblical interpretation, Fortress Press, Philadelphia 1980.
Keywords: Biblija; poetika