Romantizam u književnoj povijesti : kolegij dr. sc. Slavena Jurića, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, akad. god. 2009/2010 : čitanka - Jurić, Slaven (2009)
Sadržaj kolegijja: Romantizam kao škola, pokret, književno razdoblje, kulturni fenomen i literarna revolucija. Osnovne pretpostavke književne povijesti kao discipline. Njemački, engleski, hrvatski romantizam i problemi njihova određenja. Jedinstvenost i mnoštvenost europskog romantizma. formalističko-strukturalistički model književnoga sustava, poststrukturalističko odustajanje od ideje sustava i kontinuiteta (ensiklopedijski model), antihistoricističko shvaćanje književnih događaja, poetika kulture, kontinuitet rasprave o romantizmu.