Metode čitanja književnog teksta : kolegij dr.sc Ljiljane Ine Gjurgjan, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, akad. god. 2009/10 : čitanka - Gjurgjan, Ljiljana Ina; Joyce, James; Thurston, Luke; Norris, Margot; Derrida, Jacques; Lloyd, David; Said, Edward W.; Watt, Ian; Vidan, Ivo (2010)
Nakon preglednog dijela u kojem će se govoriti o temeljnim metodološkim pretpostavkama čitanja teksta, aspekte naratološkog, semiološkog i postkolonijalnog pristupa upoznat ćemo na tekstovima koji se bave Conradovim 'Srcem tame'. Na trima Joyceovim pričama iz 'Dublinaca' ("Slučajan susret", "Prijepisi" i ulomak iz "Mrtvih") upoznat ćemo se sa metodama kulturološkog (rodnog), naratološkog i feminističko-dekonstrukcijskog čitanja. Na tekstu 'Hamleta' propitat ćemo kako funkcioniraju metode poststrukturalističkog i psihoanalitičkoga promišljanja književnoga teksta (Derrida, Lacan) te kulturološka kritika. U završnom dijelu kolegija razgovarat ćemo o Brešanovoj i Paljetkovoj reinskripciji 'Hamleta'.
James Joyce: iz Dublinaca ("Slučajan susret", "Prijepisi", ulomak iz "Mrtvih"
Joseph Valente, The double of Irish manhood
Luke Thurston, An encounter
David Lloyd, Counterparts: 'dubliners', masculinity, and temperance antionalism
Margot Norris, Stifled back answer: the gender politics of art in Joyce's 'The dead'
Ivo Vidan, Predgovor izdanju 'Joseph Conrad Srce tame'
Kritički tekstovi iz: Joseph Conrad: Heart of darkness (u: A practical reader in contemporary literary theory'. ed by P. Brooker and P. Widdowson), ulomak iz: Conrad: The presentation of narrative (u: Edward Said: The sorld, the text, and the critic), Impressionism (u: Ian Watt: conrad in hte nineteenth century), kritički tekstovi o 'Hamletu' iz 'A practical reader in contemporary literary theory, ed. by P. Brooker and P. Widdowson), ulomak iz Jacques Derrida 'Sablasti Marxa', Luke Thurston, Freud's mausetrap, Linda Charnes, Hemlet's heirs (3. i 7. poglavlje)
UVF
Keywords: Joyce, James -- Dubliners; Conrad, Joseph