Metode čitanja književnog teksta : kolegij dr.sc Ljiljane Ine Gjurgjan, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, akad. god. 2009/10 : čitanka - Gjurgjan, Ljiljana Ina (2010)
Nakon preglednog dijela u kojem će se govoriti o temeljnim metodološkim pretpostavkama čitanja teksta, aspekte naratološkog, semiološkog i postkolonijalnog pristupa upoznat ćemo na tekstovima koji se bave Conradovim 'Srcem tame'. Na trima Joyceovim pričama iz 'Dublinaca' ("Slučajan susret", "Prijepisi" i ulomak iz "Mrtvih") upoznat ćemo se sa metodama kulturološkog (rodnog), naratološkog i feminističko-dekonstrukcijskog čitanja. Na tekstu 'Hamleta' propitat ćemo kako funkcioniraju metode poststrukturalističkog i psihoanalitičkoga promišljanja književnoga teksta (Derrida, Lacan) te kulturološka kritika. U završnom dijelu kolegija razgovarat ćemo o Brešanovoj i Paljetkovoj reinskripciji 'Hamleta'.