Noviji skandinavski kriminalistički roman : kolegij dr. sc. Deana Dude, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. akad. god. 2009/2010 : čitanka - Duda, Dean; Nestingen, Andrew; Orfali, Kristina; Scaggs, John (2009)
Kolegij obuhvaća pregled i analizu odabranih primjera novije skandinavske kriminalističke fikcije (romana i prema njima snimljenih televizijskih serija i filmova), u rasponu od njezinih početaka 1960-ih (ciklus romana/tv-serijala o inspektoru Martinu Becku autorskog para M. Sjöwall i P. Wahlöö) do recentnih ostvarenja (Larssonova trilogija Millennium). Korpus će se tumačiti s obzirom na žanrovske pomake u odnosu spram tradicionalnog kriminalističkog/detektivskog žanra; lik detektiva (Beck, Sejer, Wallander itd.); uspostavljanje socijalnog krimića kao politički intoniranog žanra u 1960-ima i njegove kasnije varijante; transformacije tematskog polja i njegove veze s aktivnim socijalno-političkim momentima (država blagostanja i njezin krah, zločin u uvjetima postsocijalizma i globalizacije itd.). Obradit će se dostupni primjeri i tekstovi iz švedske, islandske i norveške književnosti, njihove televizijske i filmske inačice, položaj korpusa i njegovo oblikovanje unutar kulturne industrije, mjesto unutar novijeg europskog kriminalističkog romana i imagološki učinci.