Figure identiteta u europskom filmu nakon 1950. godine : kolegij dr. sc. Ivane Keser Battista, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, akad. god. 2009/2010 : čitanka - Keser Battista, Ivana; Bordwell, David; Thompson, Kristin; Orr, John; Elsaesser, Thomas; Everett, Wendy; Coates, Paul; Aitkin, Ian (2010)
Kolegij obuhvaća naslijeđe stilskih pravaca, pokreta i tendencija nastalih nakon 1950. na europskom kontinentu, na Balkanu i u Rusiji. Kolegij razmatra što se događa u europskom igranom filmu nakon talijanskog neorealizma, francuskog, britanskog, češkog Novog vala, Novog njemačkog filma, odnosno koje su značajke filmova nastalih posljednja tri desetljeća obilježeni nacionalnim i regionalnim predznakom: suvremeni španjolski film, nove francuske ekstremnosti, francuski film predgrađa, turski film, skandinavski film, centralni i istočnoeuropski film, rumunjski novi val. Te preispituje uvriježene tvrdnje prema kojima se: europski film najčešće povezuje s pojmom “umjetnički (autorski) film”, prema kojima je europski film djelomično smatra definiranim onime što hollywoodski film nije.