Po/etika romanse - kanonska književnost ili popularna kultura : kolegij dr. sc. Biljane Oklopčić, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, akad. god. 2009/2010 : čitanka - Oklopčić, Biljana; Derrida, Jacques; Jameson, Fredric; Radway, Janice (2010)
Kolegij proučava žanr romanse iščitavanjem teorije romanse i teorije roda u kontekstu kanonske i popularne književnosti devetnaestog i dvadesetog stoljeća. Autori/ce kanonske romanse čija će djela biti osnovom istraživačkog procesa kolegija su Herman Melville, Nathaniel Hawthorne, Mark Twain, Jane Austen i Charlotte Bronte. „Popularna“ romansa svoje predstavnike naći će u Mariji Jurić Zagorki i Georgette Heyer. Postmodernu romansu približit će romani Johna Fowlesa i A.S. Byatt. Kolegij je teorijski utemeljen na kritičkoj praksi Northropa Fryea, Jacquesa Derride, Fredrica Jamesona, Nine Baym, Nine Auerbach, Richarda Chasea, Terese de Lauretis, Michaela Davitta Bella i dr.
Političko nesvesno / Fredric Jameson
Zakon žanra / Jacques Derrida
Reading the Romance / Janice Radway
SUVF
Keywords: književni žanrovi -- romansa; teorije roda; književni kanon; popularna kultura