Autor, ime, tekst : kolegij dr. sc. Mirne Velčić-Canivez, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, akad. god. 2009/2010 : čitanka - Compagnon, Antoine (2010)
Seminar se vraća slavnom Foucaultovom pitanju : što je autor i postavlja u prvi plan problem referencije imena autora. Pitanje povlaći mnoge metodološke i teorijske teškoće a koje uglavnom imaju korijen u problematičnom statusu vlastitog imena za koje je već Barthes držao da je označitelj s naročitim statusom (“prince des signifiants”). Posebnost imena autora ispitat će se dakle s lingvističkog i semiološkog gledista kao neuhvatljivost smisla tog naročitog imena, kao specifičnost njegove referencije na planu jezika i na planu teksta. U sredistu analize bit ce različiti tekstualni žanrovi, primjeri iz fikcije, novinskog diskursa (uvodnici u tjednicima i dnevnim listovima), primjeri osobne korespondencije i antičkog “autorskog pecata” (sphragis). Seminar je interdisciplinarne naravi i uspostavlja veze izmedju lingvističke onomastike, semiotike, pragmatike teksta. No seminar pokreće i jednu noviju dimenziju u pristupu autoru : o autoru se u posljednjih dvadesetak godina govori kao o “posjedovatelju autorskih prava”. Na području različitih zanimanja vezanih uz knjigu te na polju profesionalnih istraživanja koje je potakla nova disciplina – povijest knjige – ime se autora povezuje s imenima “brendova” (“brand name”). Seminar načinje to “marketinško” razmišljanje : od autora se u suvremenom izdavačkom kontekstu sve više očekuje da njeguje određeni “reprezentativni imidz”, sliku o sebi koju že nastojati nametnuti na tržistu knjige.