Intermedijalnost u kazalištu : kolegij dr. sc. Darka Lukića, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, akad. god. 2009/2010 : čitanka - Lukić, Darko; Bolter, J. D.; Grusin, R.; Dixon, Steve; Hanson, Ralph E.; Horrocks, Christopher; Manovich, Lev (2010)
Kolegij razmatra pojam intermedijalnosti u kazalištu, položaj
kazališta kao medija, i njegova odnosa s drugim medijima, uzajamne ovisnosti kazališta i drugih medija te različite promjene koje je kazalište proizvelo u medijima i koje su mediji izvršili na kazalište – formalne, strukturalne, idejne,
koncepcijske i estetske. U tom međuodnosu razmatra se položaj kazališta kao medija u svijetu raznovrsne i sve složenije medijske komunikacije. Polemički se razmatra položaj takozvanih „konkurentskih medija“ u odnosu na kazalište,
pitanje opstanka i budućnosti kazališta u svjetlu razvitka novih medija, s motrišta
da je odnos interaktivan, kao sustav uzajamnog djelovanja, i da je svagda riječ o preoblikovanjima, evolutivnim procesima i promjenama, prije negoli o dokidanju i zamjeni „starih“ medija „novima“.
Bolter, J. D. & Grusin, R. (2000) Remediation – Understanding New Media, London/Cambridge, MIT Press, (str. 2-64, 184-196, 220-229)
Cvjetičanin, B. (ur) (2006): Dynamics of Communication: New Ways and New Actors, Zagreb , IMO, (str. 7-58)
Dixon, S. (2007) Digital Performance, Cambridge/London, MIT Press (str. 37-112, 335-362, 483-512)
Giesekam, G. (2007) Staging The Screen, New York, Palgrave Macmillan, (str. 1-71)
Hanson R. E. (2008) : Mass Communication – Living in a Media World, Washington D.C , CQ Press, (str. 2-38, 76-356)
Horrocks, C. (2001): Marshall McLuhan i virtualnost, Zagreb Naklada Jesenski i Turk, (str. 22-53)
Manovich, L. (1995) The Language of New Media, London/Cambridge, MIT Press, (str. 2-26, 205-211)
SUVF
Keywords: intermedijalnost; kazalište; izvedbene umjetnosti; performans; mediji; masovni mediji; virtualnost